top of page

KURINTERNAT OG SPAOPHOLD MED HEILPRAKTIKERSKOLEN PÅ HVIDBJERG STRAND

Indlæg lavet i samarbejde med Heilpraktikerskolen


Hej alle, 💜

Jeg håber, I har en dejlig uge so far? Min uge har stået på en del praktiske ting, som jeg meget snart kan fortælle en masse mere om... ☺️ Nå, men dagens indlæg er egentlig dedikeret til sidste weekends begivenheder, hvor jeg sammen med Heilpraktikerskolen var afsted på kurinternat (aka spaophold) på Hvidbjerg Strand - et virkelig skønt kur- og spasted, der ligger LIGE ved Blåvand i de smukkeste omgivelser. Det er sjældent, jeg kommer på disse kanter, og det er lidt ærgerligt, for der er virkelig dejligt - og roligt, som er noget jeg personligt trænger til for at kunne koble helt af.


Som altid - efter en weekend med Heilpraktikerskolen - går man derfra med SÅ meget ny viden og så meget nice, hvis ikke need-to-know-viden, som mange af os (mig selv inklusiv), nok ikke har skænket en tanke før. Og det er netop dét, der er fantastisk ved Heilpraktikeruddannelse; at vi får så mange brugbare redskaber, som vi kan bruge i vores egen hverdag, og altså ikke kun som behandler...

Og selvom nogle af de ting vi lærer umiddelbart lyder rimelig nørdede (og en smule far-fetched vil nogle måske mene), så er der altså virkelig noget om snakken, hvis du spørger mig. Sådan som jeg ser det, undervises vi faktisk 'bare' i ting, der er SÅ naturlige og så velkendte for vores krop, men som vi har brug for at få genopfrisket, fordi vi på så mange måder er kommet væk fra det, der egentlig er mest (og i de fleste tilfælde også bedst) for kroppen - altså det naturlige.

Så, derfor er jeg selvfølgelig, traditionen tro, NØDT til at dele weekendens helse-guldkorn og viden med jer, søde læsere.

HVIDBJERG STRAND

Først lige lidt practicalities, eftersom vi boede på et sted, der virkelig også kan anbefales. Som nævnt boede vi på Hvidbjerg Strand, der ligger ved Blåvand - faktisk er det Danmarks vestligste punkt, hvis nogle skulle finde dét interessant. 😉


Det som er virkelig interessant og ret unikt ved Hvidbjerg Strand er alle de overnatningsmuligheder, der er på stedet; der er både ferielejligheder, strandvillaer og -hytter OG campingmulighed, for det er nemlig også en campingplads - endda en 6-stjernet af slagsen, og hvad det så præcist skal betyde, er jeg ikke heelt klar over, men skønt var der i hvert fald!

Vi boede på det fine gamle strandhotel i den hyggeliste lejlighed, som I ser på billedet.


De har desuden alverdens faciliteter, og en af dem, der virkelig fangede mig, var selvfølgelig deres sauna- og spafaciliteter, hvilket jo nok også var grunden til, at det blev stedet for Heilpraktikerskolen kurinternat.


Og så skal jeg lige hilse at sige, at maden På Hvidbjerg altså også er super lækker. Vi spiste på deres Restaurant, Høfde4.

// Forret med rimmet kulmule

// Hovedret med and og rødbeder

KURINTERNAT á la HEILPRAKTIKERSKOLEN

Jeg er vild med uddannelser med indbygget kurinternat - I mean, hvor cool er det ikke lige?

Og til de af jer, der (endnu) ikke er bekendte med Heilpraktikeruddannelsen, er det for det første en mega-spændende uddannelse (der stammer fra Tyskland), og som kort fortalt kan oversættes til 'alment praktiserende naturlæge' på dansk. På Heilpraktiker-uddannelsen bliver vi derfor både undervist i kroppens anatomi og fysiologi for ligesom at vide, hvordan kroppen fungerer, og ikke mindst hvordan den påvirkes af alle mulige forskellige faktorer så som forkert kost, for lidt søvn, forkert eller for meget medicin etc. Der er nemlig typisk en lang række af årsager til ubalancer i kroppen, og alle dem undersøger man, når man behandler som heilpraktiker. Altså er heilpraktik en langt mere holistisk tilgang til behandling, hvor man ser på HELE mennesket og ikke kun symptomer, som jo desværre sker en del i dag...


Som et led i Heilpraktikeruddannelsen skal man afsted på kurinternat, hvor vi bliver undervist i alle de her klassiske og ret fantastiske tyske kurterapier, som jo er en kæmpe del af det at være på spaophold i Tyskland - det har nogle af jeg måske også prøvet? Personligt er jeg VILD med den slags terapier, ikke kun fordi de er dejlige for vores krop, men fordi de faktisk gør enormt meget helbredsmæssigt for både vores krop og sind.

Som Heilpraktiker anbefaler man derfor rigtig ofte sine klienter at bruge de her forskellige former for kurterapier (selvfølgelig med forbehold), fordi de har vist at have så god effekt. Og så er de samtidig ret nemme at udføre og i flere tilfælde faktisk noget klienten vil kunne gøre selv; f.eks. tage i sauna og spa, lave tørbørstning, bruge bodyscrubs etc. Ret genialt hvis du spørger mig.

5 (AF DE) TING JEG HAR LÆRT PÅ HEILPRAKTIKERSKOLENS KURINTERNAT

Nå, men jeg tænkte, at jeg lige ville dele nogle af de ting, som vi lærte PÅ kurinternatet, sådan helt praktisk, så du også selv vil kunne bruge det på din egen krop. Og her er fem ting lidt en underdrivelse, men der skal jo også være noget til senere, så vi starter med dem, tænker jeg.

SAUNATERAPI

// Den Finske sauna på Hvidbjerg Strand

... er nok en af mine yndlings terapiformer; ikke nok med det er dejligt (synes mange i hvert fald), så er der altså også rigtig mange sundhedsmæssige fordele forbundet med at gå i sauna.

// Saltsauna på Hvidbjerg Strand

Der er forskellige former for saunaer; den finske, som bliver RIGTIG varm, hvor man typisk ikke sidder så længe, den mere tempererede, hvor man kan sidde længere tid, den infrarøde sauna, saltsaune, saunagus med æteriske olieretc etc etc. Jeg kommer til at lave et seperat post om de forskellige former for saunaer, hvorfor de er gode, og hvem der bør anvende dem i. Af fordele kan blandt andet nævnes:

1. Sænker blodtrykker (varmen gør os nemlig afslappet)

2. Bedrer blodcirkulationen (varmen udvider nemlig blodkarrene)

3. Forbedrer immunsystemet (varmen gør, at kroppens temperatur stiger - når den gør det, danner vi flere hvide blodlegemer, som er (en af) kroppens måde at 'beskytte' sig selv)

4. Rensende effekt (da vi sveder meget åbnes hudens porrer, og vi giver slip på affaldsstofferne)

5. Bedre søvn (fordi vores puls stiger, hvilket faktisk svarer til at lave en almindelig workout i fitness)

TØRBØRSTNING

... er en ting, jeg slet ikke har gjort mig nok i, men det kan jeg da godt se efter weekendens internat, at jeg skal i gang med ASAP.

Tørbørstning er et super effektivt redskab, når det kommer til at hjælpe kroppen af med affaldsstoffer, og så er det altså super-nemt og lige til!


Man bruger ganske en børste (som er tør - altså UDEN vand) til at stryge/skrubbe sin hud for netop at fjerne døde hudceller og sætte gang i både blodomløb (kredsløbet) og lymfesyste og på den måde udrense huden for affaldsstoffer.

Tørbørstning skulle eftersigende have en rigtig god effekt på cellulite (aka appelsinhud), fordi det netop sætter gang i blodcirkulationen i de fedtceller, som er skyld bulerne i huden på især baller, lår og mave.

Og som om det ikke var nok, har tørbørstning faktisk også den effekt, at det fjerner og modvirker ingroede hår - så ja tak til mere tørbørstning.

LAV DIN EGEN SCRUB

... er endnu en ting, jeg slet ikke har gjort nok. Det er SUPER nemt at lave sin egen scrub (blandt andet), og det er samtidig en måde hvorpå, man kan undgå diverse syntetiske og unaturlige stoffer og kemikalier, som jo desværre er i rigtig meget af vores hudpleje generelt.

Jeg er personligt meget obs på, hvad mine produkter indholder og styrer altid LANGT udenom alt syntetisk med parabener, restprodukter fra olie etc. Det er ikke altid nemt, men der er heldigvis kommet mere fokus på naturlig, økologisk og IKKE-hormonforstyrrende produkter på det seneste, og der findes nu heldigvis hudpleje, som man godt kan bruge med god samvittighed.


At lave sine EGNE ting er så bare steppet videre - for på den måde ved man 100%, hvad ens produkter indholder, da man jo selv har stået for at blande det sammen. Det er ikke altid, vi har tid til det, I know, men når vi har, kan jeg virkelig anbefale at prøve det - det er nemlig total tilfredsstillende og sådan helt back-to-nature-agtigt, som altså er en fantastisk følelse, hvis du spørger mig.

Fordelene ved at bruge scrubs er mange; det fjerner døde hudceller, stimulerer både kredsløb, lymfe OG meridianbaner (altså kroppens energibaner), bevirker at vi udskiller oxytocin (aka kærlighedshormonet), blødgører huden samt renser ikke mindst.


På kurinternatet lavede vi vores egen luksusscrub bestående af blot få ingredienser. Jeg kommer til at dele selve opskriften med jer meget snart.

BOWSPRING YOGA

Sidst men ikke mindst prøvede vi en ny og ret spændende træningsform, nemlig bowspring. Jeg havde personligt aldrig hørt om det før og havde derfor ikke rigtig nogen idé omkring, hvad jeg skulle forvente - jeg tænkte at det nok ville blive lidt yoga-agtigt grundet navnet, men mere end det, anede jeg faktisk ikke.

Og jo, det var da også lidt yoga-agtigt forstået på den måde, at det er en træningsform for BÅDE krop og sind, men bowspring var alligevel ret anderledes end yogaen, som vi kender det. Personligt følte jeg, at man kom mere rundt i alle kroppens hjørner og kanter (hvis det giver mening), så man virkelig fik aktiveret hvert et lille område på kroppen - det er nok den største forskel at mærke fra yoga, hvis du spørger mig.


Sådan helt formelt er bowspring det, man kalder en dynamisk posturalmodel (kropsholdningsform), som skulle være genial at inkludere i sin hverdag, hvad enten man står, går, sidder, løber eller træner på anden vis. Bowspring handler altså også enormt meget om vores holdning, som hos flere af os ofte ikke er optimal, typisk på grund af meget siddende arbejde... Jeg kan derfor virkelig godt se idéen med få bowspring implementeret i vores hverdag på den ene eller anden måde.

Vi blev undervist af Senay Jensen, som vist er én af blot to instruktører i Danmark på nuværende tidspunkt, og som desuden er super dygtig. Jeg kan varmt anbefale jer alle at tjekke bowspring ud.

MÅLING AF BLODSUKKER

... lyder måske super-nørdet, men jeg synes i hvert fald, det er en super nice ting at kunne og ja, bare vide lidt om i det hele taget. Ændringer i vores blodsukker er trods alt noget, vi alle oplever hver eneste dag, så derfor tænker jeg, det giver ret god mening at vide bare lidt om.

Nu hører jeg jo måske (ok, minus måske) til den mere nørdede gruppe, når det kommer til helse og sundhed, og koblet med at jeg også faster (typisk 16-8 faste, som jeg også har talt om før), bliver det at kende til mit blodsukker hurtigt mere interessant.

MEN, for andre der ikke nødvendigvis faster (selvom det varmt kan anbefales), kan det altså også være ret nice at kende til sit blodsukker og vide, hvor meget det stiger, når vi spiser forskellige typer af fødevarer. Nogle fødevarer er jo kendt for at sende vores blodsukker HELT i vejret lige efter, vi har spist (så som hurtige kulhydrater á la hvidt brød, pasta, sukker etc.), mens andre fødevarer (så som grøntsager, groft brød, proteiner etc.) giver en langsommere og mere stabil stigning i vores blodsukker - og det er jo selvfølgelig det sidste, vi går efter.


Det, som det her lille apparat, I ser på billedet, kan, er ganske enkelt at måle vores blodsukker. Det gør man ved at bruge en lille nål til at prikke hul på det 'bløde' stykke yderst på en finger (typisk pegefinger), hvorefter man så kan putte blodet på den lille strip, I ser, som så lader maskinen aflæse niveauet af sukker i vores blod.


Normalværdien for blodsukker inden man har spist ligger indenfor ca. 4-7 (mmol/l som er måleenheden for blodsukker). Kommer man meget under 4, når man ikke har spist, er der tale om lavt blodsukker, og kommer man over 7, når man ikke har spist, er der selvfølgelig tale om højt blodsukker.

Når vi har spist, stiger vores blodsukker naturligvis, typisk op til 10 mmol/ - nogle gange højere alt efter, hvad vi har spist, som jeg nævnte lige før, og det er her man så skal begynde at blive lidt opmærksom. Derfor synes jeg personligt, at det er ret nice at have sådan et apparat i huset - på den måde kan man se 'sort på hvidt', hvordan den mad vi spiser påvirker os.


Ekstra-tip til faste-interesserede: Jeg lærte også lige, at man faktisk også kan måle sit niveu af ketonstoffer i blodet, altså hvorvidt man er gået i 'ketose', som jo er det her stadie (aka metaboliske tilstand), hvor kroppen begynder at brænde fedt i stedet for kulhydrater.

Ketose er en mega-nice ting, hvis du spørger mig. Udover at vi i ketose brænder fedt (som jo er genialt, hvis man gerne vil tabe sig), sker der også SÅ mange andre cool ting, når vi er i det stadie; vi får et mere stabilt blodsukker, vi oplever typisk at blive 'skarpere' og så regulerer både vores sult- og mæthedshormon (hhv. ghrelin og leptin), så jo selvfølgelig gør, at vi bliver bedre til at styre vores sult- og mæthedsfornemmelse. Kan VARMT anbefales - og hvis du vil vide mere om faste, som jo er det, vi er nødt til at gøre for at gå i ketose, kan du læse meget mere lige HER.

SÅ var det vist også det for i dag. Jeg håber du nød indlægget, og så håber jeg, at du får en rigtig dejlig dag, smukke.

Kærligst, K

bottom of page