• Karen Ziefeldt

INTERVIEW MED DOULA OG SYGEPLEJERSKE ANNA FRIBERG (@MODERFOEDSEL) đŸ€°đŸŒ


Anna er doula og sygeplejerske og laver bÄde fÞdsels- og efterfÞdselskurser. Jeg "mÞdte" Anna pÄ Instagram, hvor hun deler en hel masse fantastisk viden omkring moderskab, graviditet, babyer, bÞrn og alt derimellem. Jeg er vild med de ting, hun deler og belyser - det er der slet ikke nok af derude, hvis du spÞrger mig - og sÄ er jeg vild med hendes meget holistiske, down-to-earth og naturlige tilgang til graviditet og det at blive mor. Du kan lÊre Anna bedre at kende og blive klogere pÄ hendes arbejde som doula i dette interview.


KĂŠre Anna, vil du fortĂŠlle os lidt om dig selv? Hvem du er, og hvad laver du til daglig?

Jeg hedder Anna. Jeg er 30 Ă„r og bor pĂ„ Amager med min mand, vores sĂžn Abel, hund Polly og snart baby. Jeg er uddannet sygeplejerske, men vidste ret hurtigt under uddannelsen, at jeg nok ikke ville komme til at arbejde som sygeplejerske. Jeg har i mange Ă„r vĂŠret en graviditets- og fĂždselsnĂžrd, og det eksploderede selvfĂžlgelig, da jeg selv blev gravid og oplevede en fĂždsel og moderskabets transformation, hvilket var lidt en ny dimension, jeg ikke kendte til. Jeg begyndte allerede, da Abel var baby, at skrive med kvinder og vejlede dem omkring amning, sĂžvn, mad .. alle mulige baby/mor relaterede ting. Jeg brugte sĂ„ meget tid pĂ„ det, at min mand begyndte at spĂžrge ’Er du nu pĂ„ arbejde igen?’ Men jeg kunne bare ikke lade vĂŠre. Jeg ELSKER at hjĂŠlpe gravide kvinder og mĂždre. Det er simpelthen min yndlingsting i verden. Jeg begyndte at tĂŠnke over, hvordan jeg kunne implementere det mere i mit liv og stĂždte pĂ„ postpartum uddannelsen. Oprindeligt var min plan kun at arbejde med efterfĂždsel, men jeg fandt ud af, at jeg var nĂždt til at have graviditeten og fĂždslen med, fordi de ting har en kĂŠmpe indflydelse pĂ„ efterfĂždslen, sĂ„ jeg tog en doula uddannelse og startede ’ModerfĂždsel’ kort efter.

Nu ved jeg jo, at du er doula, sÄ hvad er egentlig en doulas funktion?

For det meste har doulaer forlÞb med kvinder, hvor de mÞdes nogle gange inden fÞdslen, under fÞdslen og efter fÞdslen. Jeg tilbyder ogsÄ private forlÞb, men mens jeg har smÄ bÞrn, er jeg ikke til rÄdighed for fÞdsler.

Mit arbejde gÄr mere ud pÄ fÞdsels/efterfÞdselsforberedelse pÄ smÄ hold. Jeg gÄr meget op i at forberede kvinder pÄ fÞdslen af deres baby, men ogsÄ deres egen fÞdsel som mor, som jeg synes er endnu vildere. DesvÊrre er der ikke sÄ meget fokus pÄ moderskabets transformation, og kvinder og deres omgangskreds ved slet ikke nok om det, men det er vanvittigt vigtigt. En fÞdsel er hurtigt overstÄet, men moderskabet er for altid.

Mit kursus kommer omkring det mentale, psykiske, spirituelle, fysiske og praktiske ift. den sidste del af graviditeten, fÞdslen og det der kommer efter og sÄ er mine hold smÄ, sÄ der bÄde er plads til at tilpasse materialet lidt efter hvilke kvinder, der kommer, og sÄ det forbliver intimt og trygt for de kvinder, der er der. Man er meget Äben og sÄrbar isÊr i sidste del af graviditeten, og det er en stor vÊrdi at kunne vÊre sammen med andre kvinder i samme situation i et trygt og Êrligt rum.

Udover det, tilbyder jeg rebozomassage, rebozosvĂžbning og efterfĂždselssamtaler.


SPØRGSMÅL TIL FØR OG UNDER FØDSLEN

Har du selv taget et fĂždselsforberedelseskursus fĂžrste gang, du skulle fĂžde?

Jeg synes, man skal tage et fÞdselsforberedelseskursus, hvis man fÞler, man har brug for det. Det har mange, men ikke alle, og det er ok at stole pÄ, at man selv ved, hvad man har brug for. Jeg gik selv til fÞdselsforberedelse fÞrste gang. Jeg vidste ret meget om fÞdsler allerede dengang, sÄ det var ikke det helt vilde, jeg fik ud af det, men det var rart at blive bekrÊftet i det, jeg vidste og at gÄ til som et lille ritual, hvor jeg mÞdtes med andre gravide kvinder.

Hvorfor valgte du hjemmefÞdsel? Hvad er fordelene, og hvad skal man vÊre opmÊrksom pÄ?

Jeg var aldrig i tvivl om, at jeg skulle fÞde hjemme. Jeg kunne simpelthen ikke se idéen i at tage et andet sted hen for at gÞre noget, jeg kunne gÞre derhjemme. Det var meget fjernt for mig. For mig hÞrer fÞdsler slet ikke til pÄ hospitalet, medmindre der er noget galt, man skal bruge hospitalets hjÊlp til.

Fordelene ved hjemmefÞdsel er mange. For det fÞrste har man her stÞrst chance for at fÄ en naturlig fÞdsel. Ens oxytocin flow bliver ikke forstyrret, som den gÞr, nÄr man pludselig skal ud i en bil og opholde sig et fremmede sted med en masse fremmede mennesker. For mig handler det ogsÄ om at tage 100% ansvar for fÞdslen, for det er MIG, der skal fÞde. Det er KUN mig, der kan gÞre det, lige meget hvor jeg befinder mig. Det bliver meget tydeligt, nÄr man er hjemme, synes jeg, og for mig tror jeg, det gjorde, at jeg bedre kunne fÞde. Det er ogsÄ meget rarere for ens partner at vÊre hjemme, tÊnker jeg. En fÞdsel kan godt tage lang tid, og sÄ er det da federe at vÊre hjemme og hygge end at rende rundt pÄ en lille hospitalsstue. AltsÄ hvad filan skal man give sig til? Mange tror, at det er mere sikkert at fÞde pÄ hospitalet, men det er det ikke. For en rask kvinde, vil jeg sige tvÊrtimod faktisk.

Kan alle kvinder fĂžde hjemme?

Der findes retningslinjer og anbefalinger for hvem der ’kan’ fĂžde hjemme, men det vil jeg sige er op til kvinden selv at vurdere. Man kan sagtens have en god hjemmefĂždsel, selvom det gĂ„r i mod anbefalingerne.

Kender du noget til at fÞde pÄ fÞdeklinikken? Og skulle det vÊre bedre end en helt almindelig hospitalsfÞdsel?

Jeg ved ikke andet om fÞdeklinikker, end at der kun arbejder jordemÞdre (mÄske ogsÄ sygeplejersker?) og ikke lÊger, og at det skulle vÊre mere stille og hyggeligt. Hvis jeg SKULLE vÊlge mellem det og en fÞdeafdeling, ville jeg vÊlge fÞdeklinik. Men jeg ville altid vÊlge at blive derhjemme.

Hvordan fungerer igangsĂŠttelse? Jeg har lĂŠst og hĂžrt om hindelĂžsning - hĂžrer det under her?

IgangsÊttelse fungerer pÄ den mÄde, at man tager pÄ hospitalet og bliver sat i gang. Nogle gange kan man tage hjem og komme tilbage, andre gange bliver man der. Der findes flere former for igangsÊttelse, hindelÞsning ville jeg nok nÊrmere putte i kategorien fÞdselsmodning. Der er retningslinjer for, hvornÄr det pÄgÊldende hospital gerne vil sÊtte en fÞdsel i gang, dette er dog kun en anbefaling. Kvinden bestemmer fuldkommen selv, om hun vil sige ja til det tilbud, vente eller sige nej tak.

Hvad er de forskellige former for smertestillende under en fÞdsel? Hvad er fordele og ulemper? Og ville du selv nogensinde fÄ det?

Ift. smertelindring er der ogsĂ„ forskellige muligheder, herunder akupunktur, at vĂŠre i vand/brusebad, varme ingefĂŠrklude, chiliplastre, akupressur, lattergas, bistik, medicin, epidural. Det medicinske er selvfĂžlgelig kun tilgĂŠngeligt pĂ„ hospitalet, og akupunktur/akupressur kommer an pĂ„ om jordemoderen kan det. Jeg fik selv nogle chiliplastre, da jeg skulle fĂžde sidst, men kunne ikke finde dem, da jeg gik i fĂždsel, men jeg fĂžlte heller ikke, at jeg havde brug for noget smertelindring. Jeg fĂžder i vand og kunne godt finde pĂ„ at fĂ„ akupunktur, bruge varme klude og akupressur, men jeg tror ikke, jeg fĂ„r brug for det. Fordelene ved naturlig smertelindring er, at der ikke er bivirkninger – det er der selvfĂžlgelig ved de unaturlige, bĂ„de for mor og barn, og dem skal man kende, inden man siger ja tak.

Hvilke vejrtrĂŠknings-metoder kan du anbefale, og hvorfor?

Der findes ogsÄ mange slags vejrtrÊkningsteknikker. Mange flere end jeg kender. Nogle oplever, at deres krop selv finder en vejrtrÊkning under fÞdslen, der fÞles godt, men mange vil gerne have Þvet en/flere vejrtrÊkningsteknikker forinden. Jeg brugte selv en blanding af laboro og min egen vejrtrÊkning. Det kommer lidt an pÄ, hvad man er til og hvilken fÞdsel, man kunne tÊnke sig. Denne gang forestiller jeg mig at bruge en dybere vejrtrÊkning, men jeg ser, hvad min krop gÞr og fÞlger med. PÄ mit kursus bliver kvinderne prÊsenteret for nogle forskellige teknikker, og sÄ har de mulighed for at mÊrke, hvad der fÞles bedst og mest naturligt for dem.


SPØRGSMÅL TIL EFTER FØDSLEN + PRAKTISK

Jeg har lÊst mig frem til, at baby har en masse fosterfedt siddende pÄ sig, nÄr han/hun kommer ud. Hvad er fordelene ved det, og skal man undgÄ at vaske det af?

Fosterfedt. Det er bare sÄ lÊkkert for den sarte babyhud, og jeg ville under ingen omstÊndigheder vaske det af. Det er der jo af en grund. Hvis der er enormt meget, kunne jeg godt finde pÄ at skrabe lidt overskydende af og gemme i en beholder i kÞleren til f.eks. rÞd numse eller tÞr hud, men ellers trÊnger det hurtigt ind i huden af sig selv.

Hvorfor K-vitamin-indsprĂžjtning til baby? Synes du man skal give den?

K-vitamin er et stort emne. Eyajohanna Saxe Korch har skrevet en fantastisk e-bog om det, som jeg anbefaler alle gravide at lĂŠse, inden de tager stilling. Mine egne tanker omkring det er, at jeg tror, der er en grund til, at babyer har en lavere koncentration af k-vitamin end voksne. Naturen er smart, og jeg tror simpelthen ikke, det er en fejl.

Hvilke andre indsprÞjtninger og undersÞgelser til baby, bÞr vi vide noget om? Hvilke skal man fÄ, og hvilke skal man undgÄ?

Efter fÞdslen vil babyen typisk blive mÄlt og vejet, men dette er kun et tilbud. Hvis man har lyst til det, vil jeg anbefale at man venter min. 1 time. SÄ er der PKU-testen og hÞrescreening, som oftest foregÄr 2-3 dage efter fÞdslen. Det er ogsÄ et tilbud. Jeg vil aldrig anbefale at gÞre det ene eller det andet, men jeg vil anbefale, at undersÞge, hvad det gÄr ud pÄ, hvorfor man gÞr det, hvad fordelene, ulemperne og alternativerne er og sÄ gÞre det, man selv synes. Det er ogsÄ min holdning til vacciner, selvom den generelle holdning er, at man bare skal fÞlge vaccinationsprogrammet. Alle forÊldre gÞr hvad de tÊnker er det aller bedste for deres barn, uanset hvad de vÊlger, og det synes jeg, man skal respektere.

Kan du anbefale at man tager et ammekursus? Hvad lÊrer man pÄ sÄdan et?

Hmm, altsÄ hvis man fÞler for det, kan det vÊre en meget god ting. Jeg kan i hvert fald anbefale, at man sÊtter sig lidt ind i amning pÄ forhÄnd. Ammenet.dk er en fantastisk hjemmeside med rigtig god og brugbar viden om amning. Ellers findes der ammevejledere man kan booke efter fÞdslen, hvis man har brug for hjÊlp. Ikke alle er lige kompetente, sÄ det kan vÊre en god idé at vÊlge én, man har fÄet anbefalet. Sundhedsplejersker og jordemÞdre er desvÊrre ikke uddannede ammevejledere.


Hvor lĂŠnge skal man amme, og hvorfor?

Man kan amme sĂ„ lĂŠnge mor og barn trives med det. At de fleste ammer i under et Ă„r er kulturelt ’bestemt’, fordi barslen stopper og de fleste tager tilbage pĂ„ arbejde. For bĂžrnene er det pĂ„ ingen mĂ„de naturligt at selvafvĂŠnne sĂ„ tidligt. Fra naturens side selvafvĂŠnner bĂžrn oftest mellem 3-7 Ă„r. Men der er utroligt mange sejlivede myter omkring amning og modermĂŠlk, som pĂ„virker mĂždre – og sĂ„ er mange selvfĂžlgelig ogsĂ„ pĂ„virket af, hvad deres omgangskreds gĂžr og mener. Det er virkelig et stort emne, jeg kunne skrive rigtig meget om. Det er ogsĂ„ et emne, der fylder en del i efterfĂždselsdelen pĂ„ mit kursus, fordi det er sĂ„ bredt og handler om meget mere end bare mad. MĂŠlkens sammensĂŠtning tilpasser sig barnet, altid. Og mĂŠngden af mĂŠlk tilpasses af efterspĂžrgsel. ModermĂŠlk har helt utrolige egenskaber. Hvis begge trives med det, er det sundt at amme sĂ„ lĂŠnge, man vil – bĂ„de for mor og barn.

Har du en holdning til ammeindlĂŠg? Er der nogen, du kan anbefale?

Det er meget forskelligt, hvad mÞdre har brug for, men mÊlken lÞber som regel fra begge bryster, nÄr nedlÞbsrefleksen gÄr i gang, og der er det meget rart ikke at blive helt gennemblÞdt. Nogle synes, det er fint at have en stofble til det under amningen, men nedlÞbsrefleksen kan gÄ i gang pÄ alle mulige andre tidspunkter ogsÄ, f.eks kan bare det at tÊnke pÄ sin baby sÊtte den i gang. Jeg kan klart anbefale, at man kÞbe Þkologiske bomulds ammeindlÊg, som man kan vaske. De er meget rarere at have pÄ end engangs, de suger bedre, det er billigere i lÊngden, og det er bedre for miljÞet.

Hvordan ifht. D-vitamin til baby? Er der nogle, du kan anbefale?

D-vitamin er ogsÄ et lidt stÞrre emne. D-drÄber anbefales fra 2 uger, men igen er der her meget information og viden om, hvorvidt det er sundt, naturligt og pÄ hvilken mÄde man bÞr fÄ det. Selv har jeg ikke brugt d-drÄber. Jeg har taget 160 mcg dagligt i stedet. PÄ den mÄde fÄr baby det anbefalede gennem mÊlken. Jeg ved, at rigtig mange bÞrn reagerer dÄrligt pÄ d-drÄber, sÄ hvis man gerne vil sikre sig, at barnet fÄr nok, er det her en god metode.

Skal baby bruge sut? Hvad er fordele og ulemper? Og hvilken skal det vére – naturgummi eller silicone?

Aldrig sut fĂžr amningen er ordentligt etableret. Om man vil give sin baby sut eller ej, mĂ„ man selv vurdere, men det er vigtigt at vĂŠre opmĂŠrksom, hvornĂ„r man bruger den og hvor ofte. BĂžrn er ogsĂ„ forskellige, sĂ„ det er svĂŠrt at give en generel vejledning ift. det. Hvis barnet er sultent, skal man selvfĂžlgelig ikke bare give en sut, men nogle har glĂŠde af det pĂ„ kĂžreture f.eks. eller om natten. Ift. ĂŠldre bĂžrn er det en bedre idĂ© at hjĂŠlpe barnet gennem sine fĂžlelser og trĂžste det pĂ„ en anden mĂ„de, end at give det en sut i munden. Hvis du vil lĂŠse mere om emnet, har Mette Carendi skrevet om det bĂ„de i sine bĂžger og pĂ„ sin hjemmeside. Og til sidst vil jeg tilfĂžje, at en sut er en erstatning for brystet – ikke omvendt.

Jeg har lĂŠst lidt om samsovning. Er det noget, du kan anbefale, eller bruger selv?

Samsovning er det mest naturlige, og det er altsÄ sikkert at sove sammen, hvis man lige tÊnker sig om. Man skal selvfÞlgelig ikke ligge i tonsvis af puder, sove i et helt vildt varm og indelukket rum med en fuld/ekstremt overvÊgtig/rygende forÊlder. Der er mange fordele i at sove sammen sÄsom regulering af hjerterytme, varme, vejrtrÊkning, bedre sÞvn for mor og barn, fordi man kan amme uden at skulle vÄgne helt op. Barnet har ligget i livmoderen i 9 mdr., sÄ selvfÞlgelig vil det ikke lÊgges vÊk, nÄr det kommer ud. Mit barn ville ligge ovenpÄ mig om natten de fÞrste 11 mdr. Det var lidt hÄrdt, men det var hans behov og sÄdan vi fik mest sÞvn, sÄ det var det, vi gjorde. Hvor lÊnge man har lyst til at sove sammen, mÄ man vurdere hen ad vejen, men sÄ lÊnge man ammer, synes jeg klart, det er at foretrÊkke.

Mange tror ogsÄ, at man skal stoppe med at amme om natten i en bestemt alder, eller at barnet vil sove igennem, hvis man stopper, men det er der ingen garanti for, og ligesom amning om dagen, kan man fortsÊtte amning om natten, sÄ lÊnge man trives i det.

Generelt fylder sĂžvn rigtig meget for nye forĂŠldre, og det er ligesom amning et stort emne, jeg ogsĂ„ bruger meget tid pĂ„ i efterfĂždselsdelen. Hvor meget skal babyer sove? Hvordan putter man? Og hvad er normal babysĂžvn? ForĂŠldre lĂŠser ofte det ene og det andet og mĂŠrker mĂ„ske noget helt trejde. Det kan vĂŠre ret sĂ„ forvirrende og give anledning til bĂ„de bekymringer og frustrationer. Det er klart. SĂžvn er vigtigt! Her er det ogsĂ„ svĂŠrt at give en generel vejledning, men hvis jeg alligevel skal sige noget generelt, vil jeg sige ”fĂžlg barnet, sĂ„ godt i kan”, ligesom barnet har en medfĂždt evne til at mĂŠrke, hvornĂ„r det er sultent, og hvor meget mad, det har brug for, har de ogsĂ„ styr pĂ„, hvor meget sĂžvn, de har brug for. Og her taler jeg om helt almindelige raske bĂžrn, som de fleste heldigvis er. Det giver en enorm ro at vide, at man ikke behĂžver at styre og holde Ăžje med alt hele tiden.

Kan du anbefale en god strĂŠkvikle eller bĂŠresele?

Mange er glade for strÊkvikle i de fÞrste mÄneder. Jeg fik selv lidt stress over alt det stof, sÄ denne gang vil jeg bruge en ringslynge og en bÊresele fra Soulslings (Anoona), som jeg har prÞvet forinden. Min mand har altid vÊret glad for at bruge en fly-tai, som er lidt en blanding mellem en vikle og en bÊresele. For helt nybegyndere, vil jeg anbefale, at man evt. lÄner og prÞver lidt forskelligt, inden man kÞber. MÄske tager et lille bÊrekursus inden/efter fÞdslen. Det kommer an pÄ ens eget og babys temperament, synes jeg, Der findes bÊrebutikker, hvor man kan prÞve forskellige vikler og bÊreseler og fÄ lidt vejledning, arrangementer hvor man kan komme og prÞve andres vikler/bÊreseler og en facebookgruppe, hvor man kan sende og fÄ vikler/bÊreseler pÄ ferie, inden man kÞber.

Hvordan skal baby sove - med eller uden pude? Og hvilken madras?

Uden pude. Det burde voksne egentlig ogsÄ. Jeg har aldrig undersÞgt sÄ meget om madrasser. Min baby lÄ ovenpÄ mig de fÞrste 11 mdr. og sÄ bare i vores seng efter det. Jeg vil dog altid anbefale madrasser som er sÄ fri for kemi som muligt med god ventilation.

HvornĂ„r mĂ„ baby sidde i en stol – f.eks. i en Nomi-stol?

Dit barn mÄ sidde i en stol, nÄr de kan sidde selv, vil jeg sige. De mÄ gerne sidde i babyindsatser inden, men ikke for lang tid ad gangen. Jeg mener, man siger 20 min.


SPØRGSMÅL FRA FAR

Hvad skal far vÊre sÊrlig opmÊrksom pÄ ifht. mor i timerne op til fÞdsel?

I timerne op til fĂždslen (jeg tĂŠnker du mener, den fĂžrste del af fĂždslen?)

Der skal far bare vÊre mega sÞd og kÊrlig og hygge om mor. Det kan ogsÄ vÊre en god idé at far sover lidt. Egentlig at begge sover lidt, hvis begge kan og har det fint med det.

Hvor involveret er far med jordemoder/personale?

Far er sĂ„ involveret, som han Ăžnsker. Dog tror jeg, far er mere ’pĂ„ banen’, hvis fĂždslen foregĂ„r hjemme fremfor pĂ„ hospitalet, fordi kulturen der er ukendt, og man mĂ„ske har lidt svĂŠrt ved at finde sig til rette. Det er meget godt at forventningsafstemme inden fĂždslen, hvad man tĂŠnker, man har brug for fra sin partner.

Hvordan “hjélper” far bedst under fþdslen?

Jeg har skrevet et lille post om partnerens rolle pÄ min instagram, du kan lÊse, hvis du ikke har set det. Jeg vil sige, at fars/partners primÊre rolle er at have tillid til kvinden og at udstrÄle dette og egentlig bare vÊre i ro, tillid og holde hendes fÞderum. Det mÄ ogsÄ vÊre mit bedste rÄd til partneren. Stol pÄ den fÞdende, isÊr nÄr/hvis hun selv begynder at tvivle.

Hvad sker der i timerne efter fĂždslen?

Der sker en del ting i timerne efter fĂždslen ift. tilknytning, ammeetablering, kolonisering af bakterier og regulering af varme, hormoner, hjerterytme, vejrtrĂŠkning. Der er sikkert skrevet en bog om alt det der sker i de fĂžrste timer. Det er en meget vigtig tid, isĂŠr den fĂžrste time, hvorfor jeg ogsĂ„ anbefaler at vente med at mĂ„le og veje, sĂ„ man har tid til bare at vĂŠre hud mod hud og lande. Det er en KÆMPE ting jo, sĂ„ selvfĂžlgelig har man brug for bare at vĂŠre uforstyrret lige efter.


Hvis dem der lÊser med gerne vil lÊre mere om dig, eller stÞtte dig pÄ nogen mÄde, hvor og hvordan kan de sÄ gÞre dette?

Jamen sĂ„ kan de lĂŠse om mig pĂ„ www.moderfoedsel.dk og fĂžlge med pĂ„ insta @moderfoedsel. Og sĂ„ selvfĂžlgelig komme til mine kurser, nĂ„r jeg starter igen. 😉

0 kommentarer

Seneste blogindlĂŠg

Se alle

Petersborgvej 6, 3. 2100 KĂžbenhavn Ø 

  • Instagram
  • Facebook

© Karen Ziefeldt 2019

Created by Ziefeldt Design